Lucía Franco
Júlia Massagué

Més de 60 persones es van concentrar el diumenge 24 de gener a la Glorieta de la transsexual Sònia al Parc de la Ciutadella per commemorar el primer aniversari del suïcidi de Griselda, una dona transsexual, i denunciar les agressions trànsfobes dels últims dies.

Tina Recio i Laura Cañadas, que coneixien la Griselda, van convocar l’acte per les xarxes socials i es mostraven molt “sorpreses” de l’impacte que havia tingut. Recio es va referir al suïcidi de la Griselda com “un crim social”, ja que va haver d’amagar la seva identitat de gènere fins al dia de la seva mort, als 60 anys.

Segons Recio, va ser un doble crim. D’una banda, la pèrdua d’una vida, i de l’altra, un crim transsexual silenciat. Les dades del suïcidi trans no comptabilitzen casos com el de la Griselda, perquè ella no havia fet pública la seva identitat de gènere. No és un cas aïllat, fins i tot avui en dia hi ha moltes persones trans, sobretot dones, que no s’atreveixen a trencar aquest silenci i algunes d’elles acaben suïcidant-se.

trans, dona, lgtbi, lgtbifòbia, concentració, Barcelona
Membres de la fundació Chrysallis penjant una pancarta a la glorieta de la Sònia

Aquesta pressió social s’ha manifestat en els últims dies, no només en suïcidis com el de l’Alan, adolescent trans, sinó també en agressions físiques com la d’una dona trans al barri madrileny de Lavapiés la setmana passada.

Recio va referir-se a l’inici d’aquest 2016 com: “el començament de la revolució de gènere, la més important a nivell social que pot haver-hi actualment, i que trencarà molts paradigmes establerts pel masclisme patriarcal”. Va acabar dient: “juntes canviarem aquesta societat, amb amor i llibertat”.

En l’acte es va fer un minut de silenci per la Griselda i es va llegir el manifest on diumenge a la tarda hi havia més de 380 adhesions, entre les quals hi ha 37 associacions i 8 entitats, a part de persones individuals. El manifest exigeix posar fi a les conductes trànsbofes mitjançant lleis com la llei catalana contra la LGTBIfòbia, la promoció de campanyes a favor de la diversitat de gènere, les garanties integrals sanitàries de les persones trans i la pedagogia en l’àmbit acadèmic.

trans, dona, lgtbi, lgtbifòbia, concentració, Barcelona
Tina Recio llegint el manifest davant la mirada dels assistents

A l’acte hi van participar la fundació Chrysallis i Joves Trans de Barcelona, entre d’altres. També es va recordar la concentració d’aquest dimecres a la plaça Sant Jaume per la implementació de la llei contra la LGTBIfòbia i l’assetjament escolar.