Cristina Gironès

El Carnaval de Barcelona recuperarà aquest any la figura de la Reina Belluga en detriment del Carnestoltes convencional, iniciativa que ha aixecat pols a les xarxes socials. El consistori, amb Ada Colau al capdavant, ha decidit instal·lar aquesta novetat per tal de que “es reconegui la participació social i política de les dones de la ciutat”; així ho ha afirmat Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTiB aquest matí en roda de premsa. A més, ha destacat que es tracta d’una figura tradicional de la capital catalana del segle XVII, per tant també es pretén “recuperar tradicions” de la pròpia ciutat i actualitzar-les.

foto_2633
La Reina Belluga, a la portada del butlletí d’activitats del Carnaval 2016

La rebuda d’aquesta iniciativa ha estat diversa. El compte de Twitter BCN_Dones en feia ressò, posant èmfasi en el fet que la història sovint ha invisibilitzat les figures femenines. A més, la Reina Belluga emula desobediència, emancipació i republicanisme, tal i com ha expressat Pérez. Alguns col·lectius feministes han celebrat la decisió i s’han mostrat optimistes, ja que consideren aquest fet com un “pas endavant” cap al camí per la igualtat social i l’aboliment del patriarcat.

Tot i així, la polèmica ha ennuvolat aquesta decisió. Alguns perfils de Twitter no han tardat en criticar-ho i definir-ho com una forma d’acabar amb les tradicions de sempre, de voler actualitzar una festa que no necessitava renovació. La menció i burla del feminisme també han estat un argument d’opinió. El precedent del dia de Reis a la cavalcada de Madrid ha servit per valorar el mandat democràtic de Podemos als Ajuntaments. Llavors les reaccions adverses van ser de mà de polítics rellevants. Esperanza Aguirre o Cayetana Alvárez (ex-diputada del PP) van potenciar la polèmica amb hashtags com #noteloperdonaréjamásCarmena.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.