Cristina Gironès
Júlia Massagué
Lucía Franco de Paz

Les dones de l’Esquerra Independentista (CUP, Arran, SEPCEndavant, Coordinadora Obrera Sindical i Alerta Solidària) han fet una roda de premsa aquest migdia per denunciar les agressions masclistes dirigides a dones polítiques en aquests últims mesos. Aquests insults i vexacions han tingut lloc als mitjans de comunicació i a les xarxes socials i, com han expressat, “han estat especialment viscerals en un moment de gran tensió política”.

Roda premsa dones EI
Les dones de l’Esquerra Independentista durant la roda de premsa fent el símbol feminista.

Maria Colera, militant d’Endavant i una de les ponents de la roda de premsa, ha assenyalat que aquesta projecció política que estan tenint darrerament les dones “ha fet esclatar els ploms de tota una societat”. Han reiterat que és plenament legítim que se les ataqui per la seva pràctica política, però no que se les desacrediti pel seu físic o caràcter. Les dones d’aquestes organitzacions han defensat la decisió de fer aquesta roda de premsa, ja que l’assetjament té un caràcter polític i, per tant, s’hi ha de respondre políticament. Natàlia Camara, militant d’Arran i l’altra ponent, ha dit que “la finalitat d’aquests comentaris masclistes és convertir les dones en objectes i no en subjectes”.

Les militants han denunciat el silenci mediàtic dels mitjans que “legitima aquest masclisme”. També, han estès la reivindicació a totes les dones de qualsevol grup polític que hagin estat atacades, com Inés Arrimadas. Malgrat el rebombori que han causat els fets, no s’han plantejat accions legals per la poca confiança que tenen en la justícia.

Les dones que han participat en l’acte han volgut remarcar que no venen a “agradar”, ni a “fer bonic”, ni a ser reconegudes pel seu físic o caràcter, sinó a militar pels seus drets. En aquest sentit, han fet al·lusió als insults que han rebut:

Gabriela Serra: “Sóc vella, lletja i gorda. I vull que se’m jutgi per haver arribat als 64 anys lluitant incansablement pel manteniment de la vida, per la dignitat dels pobles i per la llibertat i la solidaritat en el conjunt de la humanitat.”

Eulàlia Reguant: “M’han dit retrassada, estúpida i tonta per defensar un sistema de salut cent per cent públic i una educació pública, catalana i de qualitat.”

Anna Gabriel: “Sóc l’Anna Gabriel però sóc una puta, traïdora, amargada i malfollada. I l’únic que venia a fer és defensar uns Països Catalans socialistes i feministes i a recordar la impunitat de l’extrema dreta. Pel Guillem Agulló i el Carlos Palomino.”

No han oblidat altres col·lectius desafavorits de dones, com les que reben cops dels seus homes, les encausades a Gràcia per penjar cartells contra la llei de l’avortament o les 800.000 dones en risc d’exclusió social.

Per donar continuïtat a la reivindicació han convocat un acte de “reafirmació feminista” l’11 de febrer a les 20 h a les Cotxeres de Sants.