Cristina Gironès
Júlia Massagué

Degenerades, un col·lectiu feminista del Poblet-Sagrada Família (Eixample dreta), va convocar ahir al vespre una concentració per denunciar els feminicidis. Fa més d’un any que aquest grup organitza aquesta mena d’actes cada primer dilluns de mes, amb l’objectiu de denunciar els assassinats masclistes que s’han produït entre una convocatòria i la següent. La concentració mensual es pot suspendre i ajornar pel mes següent si no hi ha hagut cap feminicidi; “malhauradament això encara no ha passat, cada mes hi ha assassinats masclistes”, afirma una membre del col·lectiu.

En la concentració es va llegir un manifest on es posava èmfasi en la violència de gènere acceptada socialment, i es recordava que la mort és només la “punta de l’iceberg”. A més, Degenerades va promoure una acció per visibilitzar les dinàmiques masclistes que porten als feminicidis. Així, van construir una piràmide amb papers, enumerant aquestes actituds emparades pel patriarcat com els mites de l’amor romàntic o l’humor sexista. Finalment, es va fer un minut de crit, per exterioritzar la impotència que provoquen les víctimes, i reaccionant als minuts de silenci que fins llavors havien convocat a les concentracions. “Les morts criden dins nostre”, explica una membre.

IMG_5795
Dinàmica per visibilitzar la violència masclista present a la nostra societat

Sota el lema “no són morts aïllades, és un feminicidi”, la convocatòria va reunir unes 20 persones al Passeig Sant Joan amb Provença. Tot i que va canviant la localització de les concentracions per guanyar visibilitat, aquestes són sempre al barri de l’Eixample dreta i estan obertes a tothom.