Cristina Gironès
Lucía Franco de Paz

Prop de 300 persones es van concentrar ahir a la tarda a Arc de Triomf per manifestar-se en contra de la trobada ultramasclista convocada aquest mateix dia per Internet des de la pàgina Return of Kings. Aquesta, però, finalment es va anul·lar el tres de febrer a causa de la pressió popular i mediàtica. Tot i això, la concentració en resposta s’ha mantingut en peu perquè, tal com ha dit una de les manifestants, “les seves idees continuen i, malgrat que ells no estiguin presents, vindrem aquí a defensar-nos”.

La trobada masclista només per a homes heterosexuals havia estat convocada a 165 ciutats d’arreu del món per Roosh Valizadeh, un polèmic bloguer nord-americà, amb la finalitat de formar noves “tribus” d’adeptes. Aquest individu utilitza les xarxes i la seva pàgina web d’altaveu per difondre el seu discurs misogin, sexista i racista. Entre les seves publicacions, hi ha posts titulats “Per què les dones no haurien de treballar, “8 coses que fan a les noies estúpides i inútils, “Per què el patriarcat és el millor sistema mai creat o “59 poderoses cites que revelen la naturalesa de les dones on diu que “un gos és més savi que una dona, perquè no lladra al seu amo”. També té posts on proposa la legalització de la violació i sobre el que ell anomena “masculinitat.

IMG_5960
Manifestant apoderat

Aquesta trobada, doncs, s’ha hagut d’anul·lar per qüestions de “seguretat” i “privacitat”. Anonymous va fer públiques l’adreça i telèfon de Valizadeh, fet que va provocar que una gran quantitat de persones l’assetgessin. Les amenaces que ha rebut l’han portat a trucar a les autoritats per garantir la seva seguretat.

Expansió del masclisme a les xarxes

Aquest tipus de trobades són “fets aïllats”, ha explicat Maria Roviraregidora de la Cup – Capgirem Barcelona, present a la manifestació. Tot i això, Return of Kings ha estat l’última i més extrema mostra dels moviments masclistes que s’estan fent forts a Internet aquests últims anys, paral·lelament a la popularització de la lluita feminista per la igualtat. Rovira ha assenyalat que “el masclisme és una cosa real i s’ha de combatre independentment de si hi ha aquest tipus de reunions o no”. A més, ha qualificat les idees d’“intolerables i inadmissibles”. Segons la regidora cupaire, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que no podien prendre cap mesura, ja que la concentració ultramasclista no havia demanat cap tipus de permís per reunir-se. Tot i això, des de la CUP pensen que s’haurien d’haver fet declaracions públiques en contra. “Aquest tipus d’accions s’han de combatre des del carrer amb acció directa, però també des de les institucions, perseguint judicialment aquelles persones que difonguin aquest tipus de missatge”, ha explicat contundentment Rovira.

Diversos col·lectius feministes han convocat la contramanifestació al mateix lloc on els seguidors de Valizadeh havien pactat trobar-se per “deixar clar” que cada racó d’aquesta ciutat és seu i que “ells no hi tenen cabuda”. En la lectura d’un manifest han explicat que l’anul·lació de la trobada masclista és “senyal que a poc a poc la por canviarà de bàndol”. Finalment, han enviat un missatge a Return of Kings:

“Arribeu ara que som tantes, ara que tenim sed de venjança, ara que se’ns ha trencat la por. Estem juntes i fortes. Dir-vos que esperem ansioses trobar-vos al carrer”.

IMG_5977
Representants de col·lectius feministes amb la pancarta d’inici de la contramanifestació