Lucía Franco de Paz

La 24a Mostra de Films de Dones es va inaugurar el dilluns 29 de febrer amb la projecció de la pel·lícula “París era Dona al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. L’acte va comptar amb la presència de diverses representants de les institucions que col·laboren en fer possible la mostra, així com les directores Greta Schiller i Andrea Weiss que es van quedar a un posterior debat.L’auditori es va omplir i es va haver d’habilitar un espai alternatiu perquè les persones que no havien pogut entrar tinguessin l’oportunitat de veure la pel·lícula. Per la presidenta de la Bonne això “confirma que el cinema de les dones ens interessa i el cinema fet per dones és avui més que mai actual”.

Inauguració 24a Mostra de films de dones 1
Les directores de la pel·lícula i representants de les institucions durant la presentació de la Mostra de Films de Dones.

Des de l’organització de la mostra treballen per “buscar les pel·lícules que donin aquesta visió de la creativitat cinematogràfica femenina” i van donar les gràcies a tot l’equip de la mostra, a les dones de Drac Màgic (Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals), que estan treballant dia a dia per fer-la possible, i a les institucions. La Mostra de Films de Dones tindrà lloc durant tot l’any a diferents espais com la Filmoteca de Catalunya o els Cinemes Girona.

Tan sols el 8% de les pel·lícules són dirigides per dones

Cada cop hi ha més dones en les escoles de cinema, però, com va dir Sílvia Casola, que va assistir a l’acte en representació de la Diputació de Barcelona en l’àrea d’Igualtat i Ciutadania, tan sols el 8% de les pel·lícules són dirigides per dones. Mostres com aquesta acosten al públic moltes visions que no serien possibles en circuits més comercials. Núria Balada, directora Institut Català de les Dones, va afegir que aquesta baixa representació de les dones en els mitjans audiovisuals és un problema social i també polític. En el cinema es mostren menys dones que homes i les que sí que hi són estan estereotipades. Això “no contribueix a avançar socialment en la igualtat efectiva entre homes i dones”, sinó al contrari, “contribueix a empitjorar la situació de discriminació de les dones”.

Inauguració 24a Mostra de films de dones debat
Greta Schiller i Andrea Weiss, directores de la pel·lícula “París era dona”, durant el debat posterior a la projecció

A la pel·lícula “París era dona”, s’hi veuen reflectides unes dones que aspiren a ser independents professionals en el París d’avantguarda de principis de segle. Com deia Casola, “quan pensem en l’avantguarda a França ens venen primer al cap noms masculins” i “sembla que hi hagi un interès en no visibilitzar les fites de les dones i la seva història”. Per a la Laura Pérez Castaño, regidora de l’àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, amb la projecció d’aquesta pel·lícula es generen “espais de retrospectiva”, que fan que “el cànon de la memòria quedi contaminat per l’experiència dels feminismes i per l’experiència de les dones”. La presidenta de la Bonnemaison va concloure:

“La pel·lícula deixa clar que si París va ser una dona, Barcelona també va ser una dona i tantes ciutats del món van ser i segueixen sent una dona”