Cristina Gironès Martín

Quines violències masclistes patim a les universitats? De quina forma hi podem donar resposta? Com podem construir espais de llibertat? Aquestes qüestions es van intentar respondre conjuntament a la taula debat Com combatem les violències masclistes a les universitats?, una de les xerrades que va tenir lloc durant les Jornades Radicalment Feministes, a la Universitat Pompeu Fabra.

Hi van participar Associació Sin Vergüenza, Grup de dones LTBIA+ de la UPF, Grup de dones Crea-SAFO, CONEXUS i Xarxa solidària de víctimes de violència de gènere a les universitats. Després de presentar les ponències, el debat va començar posant sobre la taula unes dades: només un 13% dels alumnes afirmen haver viscut o vist algun comportament de violència masclista a les aules. No obstant això, aquesta xifra augmenta al 62% quan es pregunta per situacions concretes com insults, vexacions o tocaments no-volguts. La representant de Crea-SAFOS va posar èmfasi a la preocupació que generen aquestes dades: la violència masclista no és identificada ni per alumnes ni per professorat o personal universitari. “El masclisme és molt present a l’acadèmia, però no es vol o se sap reconèixer. Hi ha la sensació que, dins aquest àmbit culte, la violència no hi és present, i cal visibilitzar-la i desestigmatitzar-la. Totes podem patir-la, independentment de la nostra condició social, cultural, econòmica o edat”, va dir.

“La indiferència forma part del problema”

En aquest sentit, es van proposar diverses iniciatives per fer-hi front. Entre elles van destacar l’adaptació d’un protocol a les universitats i l’apoderament de les dones a l’àmbit públic. La Júlia Bolao, membre del Grup de dones de la UPF, va identificar diversos rols i situacions masclistes que es fonamentaven en la societat heteropatriarcal. “La universitat, com a part d’aquesta societat, també desenvolupa actituds masclistes”. Va destacar el fet que els llocs de treball com Secretaria o neteja eren ocupats quasi exclusivament per dones. També va denunciar uns plans docents hipermasculinitzats, així com la permissivitat de publicitat masclista dins les aules.

IMG_20160604_113744
L’edifici de Roger de Llúria (UPF)

 

“Cal una mediació adequada amb la institució i la socialització del discurs feminista per acabar amb la segregació horitzontal”, va continuar la representant de Sin Vergüenza. Tot i això també existeix violència masclista a les assemblees, així com en altres espais més progressistes. Al llarg del debat es va remarcar el concepte del Mansplaining. “Consistiria en el fet que un home expliqui amb condescendència i paternalisme algun concepte a una dona”, va seguir. Les exigències i solucions van ser, entre d’altres, valorar l’espai de cures, trobar un mecanisme per respondre a les agressions, i l’aplicació de quotes de gènere. Mar Joanpere va acabar mostrant diverses iniciatives internacionals que lluitaven pel recolzament i la solidaritat amb víctimes de violència masclista, com Safe walk o Saturday night.

L’ambient durant el segon dia de les Jornades feministes va ser festiu, però també de reivindicació i lluita. El dia fort va acabar al vespre, després d’una marató de debats i tallers formatius. La sensació de satisfacció era general, així com les ganes d’encarar l’últim dia, on es farà un dinar popular i una okupació de l’espai públic per visibilitzar la lluita feminista.