Júlia Massagué

Milers de persones es van manifestar el dia 8 de març pel dia internacional de la dona en les mobilitzacions convocades a 49 ciutats espanyoles. La de Barcelona concretament ha estat la més gran dels últims anys. Entitats i plataformes feministes van reclamar la igualtat real, l’equiparació salarial amb els homes i la fi de la violència masclista i el patriarcat, entre d’altres. Però desgraciadament, aquestes mobilitzacions massives no són notícia en la majoria de la premsa generalista.

El diari Ara el 8 de març va posar en portada una entrevista sobre el tema en què destacava que “la igualtat plena no la podem ni imaginar”. A més, hi va dedicar l’editorial i diversos articles en les seccions de debat i cultura i va fer un dossier especial el diumenge abans. El 9 de març, però, no van dedicar ni mitja pàgina a fer una crònica de la manifestació més multitudinària en aquest dia dels últims temps. En portada van situar, en canvi, el cas palau i la victòria del Barça.

El Punt avui el dia 8 de març també va situar en portada set testimonis de dones amb el fons lila que ocupava gran part de la pàgina però l’endemà, tampoc van posar res sobre la manifestació en portada sinó que van optar pel Barça, el cas palau i l’operació Catalunya.

punt avui 8M
Portada de El Punt Avui el 8M

La Vanguardia, per la seva banda, el 8 de març va dedicar un racó mínim a la part dreta de la portada on titulava “El dia de la dona es celebra avui al carrer”. Tot i això, junt amb El País, va ser l’únic diari que va fer una crònica de la manifestació de Barcelona el dia següent i la va situar en portada (tot i que al fris i a dalt a la dreta). A part, també parla del Barça.

vanguardia 9M
Portada de La vanguardia el 9M

El Periódico el dia de la dona també va dedicar-li el centre de la pàgina amb el fons lila i una foto, però el 9M tampoc va dir res de la manifestació i va posar el Barça en portada.

El País el dia 8 de març posa una fotografia al mig de la portada agrupat en una temàtica que titula “el día de la mujer” i el dia següent dedica tres pàgines a la manifestació, que col·loca en portada, al mig de tot i amb una fotografia a mitja pàgina. Sorprenentment no menciona el Barça en portada, seguint la seva línia de diari seriós.

país 9M
Portada de El País el 9M

L’ABC no fa cap menció en portada al dia de la dona ni el 8, ni el 9 de març. Normalment acostumen a fer portades a tota la pàgina però a vegades, quan algun tema és molt important afegeixen notícies o articles d’opinió a sota, és a dir que no és excusa que acostumin a fer portades a pàgina sencera per no mencionar-ho. A més, el 9M es parla del cas Palau a pàgina sencera i aquí sí que tenen espai per posar una altra notícia en el fris de dalt, dedicat al cas Pujol. Tampoc hi surt el Barça però no és estrany, ja que és un diari pro-Madrid.

Així doncs, veiem com el triomf del barça va invisibilitzar la jornada de lluita del dia de la dona en què milers de persones van sortir al carrer a manifestar-se. Del que no se’n parla no existeix, i el dia de la dona, per alguns diaris com La Razón, El Mundo o l’ABC, no va existir i per altres, va existir només el mateix dia. A més, com bé diu Hemisfèrica.cat, “la lluita de les dones s’invisibilitza cada dia als mitjans generalistes i quan es visibilitza només és blanca”.