Lucía Franco de Paz

Un centenar de dones es van reunir dissabte a les Corts, al pati del Centre Cívic Can Deu, per debatre sobre feminisme. L’Assemblea de Dones de les Corts – Cortsenques Dissidents han organitzat un cicle de debats que ha començat amb molta força i que han anomenat Cafès Feministes Les organitzadores no s’esperaven reunir a tanta gent en aquesta primera trobada que consideren que ha estat “molt enriquidora” i on s’ha debatut sobre el feminisme d’igualtat i de diferència (dos corrents dins del feminisme). Els debats se celebraran tots els dissabtes (fins al 5 de març) a les 11.30 h.

Polèmica a les xarxes

L’esdeveniment ha estat molt polèmic a les xarxes socials per ser un debat no mixt, exclusiu per a dones. Moltes persones, en especial homes, ho han criticat. Norma Pedemonte, una de les integrants de l’assemblea, explica que les “reaccions per les xarxes els primers dies van ser força horroroses”. A més de missatges públics, van rebre missatges privats  i “moltíssims atacs, fins i tot a nivell individual”. Per això, l’assemblea ha condemnat “les agressions i les faltes de respecte”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per a la Patricia Fiol, una altra membre del grup, “aquest tipus de reaccions tristament segueixen passant quan toques una mica els privilegis masculins”. Ella explica que “l’espai públic és masculí” i quan les dones “s’apoderen i creen espais només per a dones” als homes “els toca una mica”. 

Com a col·lectiu feminista mai havien rebut crítiques. Fa un any que es van constituir i aquest ha estat l’esdeveniment més massiu i amb més repercussió. Fiol opina que com que “s’ha mogut més per les xarxes”, hi ha hagut “més reaccions contràries”. Ella ho descriu segons el principi d’“acció-reacció”: “a mesura que el feminisme va avançant, la reacció es torna cada vegada més dura”.

Fiol diu que l’objectiu d’aquests debats és “seguir creixent en les idees feministes i compartir experiències de dones”. Norma Pedemonte defensa que l’aliança feminista entre les dones és molt important i que “per poder estar completament alliberades amb el món” primer les dones ho han d’estar entre elles. Patricia Fiol conclou  que “una de les eines més potents pel canvi social és l’educació i aquests cafès tenen aquesta finalitat: apoderar-se amb el coneixement”.

IMG_20160130_124607205_HDR (2)
Dones en rotllana durant el debat